Vulkan izdavaštvo | FESTIVAL RUČNOG ŠTAMPANJA KNJIGE!
Vulkani
0 KNJIGA, 0
Moja korpa
 
#=Page
Napredna pretraga
2. decembar 2017.
FESTIVAL RUČNOG ŠTAMPANJA KNJIGE!

Selo Redu, o kojem smo pisali ovde, u Belgiji više ne spava snom uspavane lepotice. Meštani su veoma budni i raduju se zbog 200.000 posetilaca koji svake godine dolaze u njihovo selo. A oni prosto hrle u selo i to zbog knjiga!

Seoska zajednica se trudi da sačuva ekonomsku bazu. Jedan od primera je i Festival ručnog štampanja knjiga. Na sajmu su predstavljene knjige rađene rukom, kao u Gutenbergovo vreme.

Gregorij Vigneron je posvećen srednjovekovnom uvezivanju knjiga. Za njega je Redu mnogo više od turističke atrakcije. „Zahvaljujući ovakvim festivalima uspevamo da očuvamo i stare tehnike pravljenja knjiga. To je deo naše kulture i veoma je važno da ne budu zaboravljene.“

Knjižara Paskala Grognarda, koji je pre 20 godina u selo došao iz Brisela, specijalizovana je za stripove tzv. belgijske škole. „Ovde je kvalitet života bolji. Selo se nalazi u šumi, nema buke, saobraćaja, niti policijskih sirena kao u gradu.“ Paskal nema nameru da se vraća u Brisel, jer je u selu Redu pronašao ono što je oduvek tražio. Mir… za čitanje knjiga.

 


Izvor 
Foto