Vulkan izdavaštvo | ČITAJTE DECI!
Vulkani
0 KNJIGA, 0
Moja korpa
 
#=Page
Napredna pretraga
15. februar 2018.
ČITAJTE DECI!
Da li vas je dete nekad videlo sa knjigom u ruci? Da li ste nekad napravili porodični „provod“ od odlaska u knjižaru, biblioteku ili možda čitanje u prirodi?

Deca sve ređe u porodičnom okruženju dobijaju podsticaj da čitaju, a knjige se doživljavaju kao „nužno zlo“ u vidu lektire, koju je poželjno eskivirati ako je ikako moguće.
 
Evropska statistika kaže da svako treće dete nikad neće videti oca sa knjigom, a svako sedmo - ni mamu. Taj procenat naglo se povećao u poslednje dve godine, otkako su komjuteri i pametni telefoni postali pristupačniji prosečnoj porodici. U skladu sa ovom tužnom statistikom je i podatak da 12 odsto klinaca nikada u životu nije dobilo knjigu na poklon.
 
Britanska studija koju je sproveo Nacionalni fond za pismenost pokazala je da deca iz porodica u kojima se neguje „kult knjige“, čiji roditelji i sami čitaju i ohrabruju klince da uživaju u literaturi koja odgovara njihovom uzrastu, postižu bolje rezultate u školi. Osim toga, deca koja čitaju lakše razvijaju dobre odnose sa drugima i bolje se snalaze u društvu.
 
Za odnos deteta prema knjizi najvažniji je uticaj roditelja u najranijem uzrastu. Ali, ovde se čak ne radi ni samo o boljem uspehu u školi. Čitajte deci, da ne bi čitavog života ostala uskraćena za jedan bolji, lepši, plemenitiji svet - svet književnosti.

Zato, mame i tate, knjige u ruke i pokažite vašim mališanima koje su prave vrednosti! :)