Vulkan izdavaštvo | ČARLS DIKENS!
Vulkani
0 KNJIGA, 0
Moja korpa
 
#=Page
Napredna pretraga
19. decembar 2017.
ČARLS DIKENS!
Čarls Dikens je u svom domu imao tajna vrata u obliku police za knjige. Naslove lažnih knjiga na polici napisao je lično Dikens, tako da odražavaju njegove životne stavove i predrasude.

Bio je najznačajniji engleski romanopisac XIX veka, a danas se smatra osnivačem socijalnog romana. Takođe je najpoznatiji pripovedač viktorijanskog vremena.

Dok je bio dete njegova porodica je često menjala mesto boravka u potrazi za poslom. Na kratko se školovao u privatnoj školi. Nakon što mu je otac uhapšen zbog dugova, Čarls 10 sati dnevno radi u fabrici paste za cipele. Kad je odrastao počeo je da radi kao novinar. Napisao je više obimnih romana. O tome koliko je njegov rad bio popularan u njegovo vreme govori to da se sva njegova dela, od prvog objvljivanja, stalno nadoštampavaju.

Zagonetnost i tajanstvenost fabula njegovih romana tragovi su prethodne stilske formacije romantizma, a Vulkan izdavaštvo je objavilo njegovu knjigu Velika očekivanja!

Dikens je slikar engleskog srednjeg i nižeg građanskog staleža i osnivač socijalnog romana. Njegova dela odražavaju sklonost humoru i satiri, ali i primesa romantičnog i sentimentalnog.

Između 1868. i 1869. Dikens je organizovao turneju „oproštajnih čitanja“ u Engleskoj, Škotskoj i Irskoj. Uspeo je odraditi 75 od dogovorenih 100 čitanja. Zbog napada vrtoglavice i paralize, na savet lekara, turneju je otkazao 22. aprila 1869. godine.


Izvor