Vulkan izdavaštvo | ARGENTINSKI DRAGULJ ZNANJA!
Vulkani
0 KNJIGA, 0
Moja korpa
 
#=Page
Napredna pretraga
14. novembar 2017.
ARGENTINSKI DRAGULJ ZNANJA!

Buenos Ajres je grad prepun atrakcija koje jednostavno ne smete propustiti, a među njima je i najluksuznija knjižara Južne Amerike – El Ateneo Grand Splendid u kojoj je smešteno preko 120.000 knjiga.

Originalna zgrada je u maju 1919. godine otvorena kao teatar Grang Splendid. Kao i sva arhitektura iz tog doba, i enterijer ovog prostora bio je ukrašen bogatim, klasičnim detaljima kao što su freske na tavanici. Iako je kulturni život u prestonici Argentine veoma bogat, čemu svedoči i pozorištima krcata avenija Korijentes, koju često nazivaju i Brodvejom Buenos Ajresa, teatar je prvo pretvoren u bioskop, a potom, 2000. godine, u knjižaru. 

Središnja kupola je zadržala izvorni romantični stil, lože su ostale gotovo netaknute, a današnja svrha im je da posetiocima pruže privatnost dok čitaju omiljenu knjigu. Nezaobilazni element svakog pozorišta jeste i ogromna crvena zavesa što je bio slučaj i u teatru Gran Splendid. Arhitekta je rešio da zadrži ovaj karakteristični detalj ali iza njega više nisu daske koje život znače, već kafić u kojem možete na miru čitati knjigu i piti kafu, a u poslepodnevnim satima možete uživati u zvukovima klavira.

Pošto je originalna zgrada imala i podrum, on je pridružen knjižari tako što je napravljen kružni otvor u nekadašnjem parteru. Vertikalna komunikacija izvedena je pokretnim stepenicama, koji je jedini moderan element u celom prostoru. Na donjem nivou sada se mogu pronaći igračke i knjige za decu.

Da se radi o zaista izvanrednom projektu, govori i podatak da je 2008. godine časopis The Guardian proglasio knjižaru El Ateneo Grand Splendid za drugu najlepšu knjižaru na svetu.

 

Izvor