Vulkan izdavaštvo | KNJIŽEVNO VEČE MILANA ST. PROTIĆA!
Vulkani
0 KNJIGA, 0
Moja korpa
 
#=Page
Napredna pretraga
15. mart 2018.
KNJIŽEVNO VEČE MILANA ST. PROTIĆA!
Biblioteka grada Beograda u Rimskoj dvorani organizovaće 20. marta sa početkom od 20 časova, književno veče Milana St. Protića. 

Pored autora, o knjizi Sinajsko jevanđelje govoriće i prof. dr Vladimir Gvozden i urednik domaćih izdanja Vulkan izdavaštva Marija Radić. 

Milan St. Protić (1957) rođen je u Beogradu, gde je završio gimnaziju (1976) i diplomirao na Pravnom fakultetu (1980). Magistrirao je 1982. godine, a pet godina kasnije i doktorirao modernu evropsku istoriju na Kalifornijskom univerzitetu u Santa Barbari (SAD). Bavio se istorijom, diplomatijom i politikom. Dosad je objavio više istoriografskih i memoarskih dela. Ovo je njegov roman˗prvenac.
Prof. dr Vladimir Gvozden, istoričar književnosti, književni kritičar i teoretičar, prevodilac. Bio je gostujući profesor na Univerzitetu u Regenzburgu, predavanja po pozivu je držao na univerzitetima u Bambergu, Gisenu, Pragu, Segedinu i Londonu, gostujući istraživač bio na univerzitetima u Torontu, Inzbruku i Brnu, lektor na Univerzitetu u Poznanju, radovi su mu prevođeni na mađarski, makedonski, bugarski, španski, poljski i nemački jezik.
Marija Radić, urednik domaćih izdanja u izdavačkoj kući Vulkan izdavaštvo. 

O knjizi:
Dvoje istoričara, različiti po svemu što ih određuje, kreću ka istom odredištu, sinajskom Manastiru Svete Katarine. Nemac Fon Tišendorf otkriva biblijske spise neprocenjive vrednosti, a više od veka kasnije Francuskinja Žorž Riketi nastavlja njegovo istraživanje. 
Kompozicija Protićevog romana organizovana je tako da u njoj uočavamo obilje motiva i detalja, istorijskih činjenica, postupke simultanizma i montaže, promišljen sistem asocijacija, ali i intertekstualne veze sa klasicima svetske književnosti. On potvrđuje da je postmodernizam doneo promenu u svim segmentima društva, pa kultura i umetnost nastaju u neprestanom preispitivanju zatečene tradicije i u naporima da se proširi vidokrug ljudskog saznanja.
Stvarajući književno delo u kojem je uspeo da obuhvati celokupno ljudsko iskustvo, ali i ideologiju i istoriju, Milan St. Protić postavlja brojna pitanja koja i danas okupiraju modernog čoveka, a od kojih je najvažnije ono koje se tiče samog smisla ljudskog postojanja – može li se uobličiti istina tako što će se razobličiti mit ili je mit osnova na kojoj počiva istina?